Fajitas
Oszd meg másokkal is!

Elkészítési idő: 30 perc
Pácolás: 1-2 óra
Grillezés: 15-25 perc

Hozzávalók 8-10 személyre

A guacamoléhoz

  • 4 érett avokádó, a gyümölcshús szétnyomkodva
  • 2 ek. finomra aprított friss korianderzöld vagy bazsalikomlevél
  • 1 ½ el. frissen facsart lime-lé
  • 1 tk. durva szemű tengeri só
  • ¼ tk. frissen őrölt fekete bors

A páchoz

  • 3 nagy fokhagymagerezd, meghámozva
  • 1 marék friss korianderzöld vagy bazsalikomlevél
  • 4 ek. frissen facsart narancslé
  • 3 ek. olívaolaj
  • 1 ek. lime-lé
  • 2 tk. tiszta csilipor
  • 1 tk. őrölt mustármag
  • 1 tk. szárított oregánó
  • 1 tk. durva szemű tengeri só
  • 1 tk. őrölt római kömény
  • ½ tk. őrölt koriandermag

 

  • 700 g flank steak (hasaljából vágva), nagyjából 2 cm vastag
  • 700 g kicsontozott csirkecomb bőr nélkül
  • 2 közepes piros paprika, megmosva és megtisztítva, széles csíkokra vágva
  • 2 közepes sárga paprika, megmosva és megtisztítva, széles csíkokra vágva
  • 2 közepes lila hagyma, meghámozva, nagyjából 1 cm széles karikákra vágva
  • olívaolaj
  • 10 búzalisztből készült tortilla, egyenként 20-25 cm átmérőjű
  • 500 ml darabos piros salsaszósz (üveges vagy konzerv)
  • tabasco

Elkészítés:

  1. A guacamole hozzávalóit egy közepes tálban, villával alaposan összekeverjük. A tálalásig fóliával letakarjuk.
  2. A páchoz a fokhagymát és a fűszernövényeket finomra aprítjuk a konyhai robotgépben. A többi hozzávalót is beletesszük, és az egészet simára keverjük.
  3. A marhahúst és a csirkehúst külön-külön egy-egy közepes tálba tesszük, és mindkettőt leöntjük a páclé felével. Mindkét fajta húst alaposan megforgatjuk a pácban, hogy egyenletesen bevonja őket. Fóliával letakarjuk, és 1-2 óráig a hűtőszekrényben pácoljuk.
  4. Közepes hőhöz, kétzónás grillezéshez készítjük elő a faszenes sütőt.
  5. A paprikacsíkokat és a hagymakarikákat mindkét oldalukon kissé bekenjük olajjal. A grillrácsot alaposan megtisztítjuk. A zöldségeket direkt közepes hő felett, csukott fedél mellett grillezzük, amíg megpuhulnak, közben egyszer megfordítjuk, és ha kell, átrendezzük, hogy egyenletesen puhuljanak, A paprikacsíkoknál 5-8 perc puhulási idővel számoljunk, a hagymakarikákra 8-10 perc jusson. Levesszük őket a grillről, és a paprikacsíkokat 1 cm széles csíkokra vágjuk.
  6. A marha- és a csirkehúst kivesszük a pácból és lecsepegtetjük (a páclére nem lesz már szükségünk). Mindkét húsfélét egyidejűleg grillezzük direkt közepes hő felett, csukott fedél mellett 8-10 percig, míg a marhahús pirosas rózsaszín (medium rare) lesz, a csirkehús pedig szépen megbarnul és jól átsül. Ez alatt az idő alatt minden húsdarabot egyszer megfordítunk, és ha szükséges, áthelyezünk, hogy egyenletesen puhuljanak. Levesszük őket a grillről, és a marhahúst 2-3 percig pihentetjük. Öt-öt tortillát egymásra téve alufóliába csomagolunk, és a csomagokat egyszerre, direkt közepes hő felett 2-5 percig grillezzük, míg átmelegszenek, közben a csomagokat egyszer megfordítjuk.
  7. A marhahúst hosszában elfelezzük, és keresztben nagyjából 5 mm széles szeletekre vágjuk. A tortillákat, a paprikacsíkokat, a hagymakarikákat, a guacamolét és a salsát külön-külön tálkákba és tálakba, a marha- és a csirkehúst külön-külön tálalótálakra tesszük és melegen tálaljuk. Az asztalnál minden vendég maga állítja össze a saját fajitáját, úgy, hogy a különböző hozzávalókat egy tortilla közepére teszi és ízlés szerint tabascóval meglocsolja.