Nincsenek termékek a kosárban.
Elkészítési idő: 15 perc
Grillezés: 10-12 perc
Hozzávalók 4 személyre
- 900 g darált marhahús (20% zsírral)
- 1 közepes lila hagyma, durvára reszelve
- 3 ek. finomra aprított friss sima levelű petrezselyem vagy korianderzöld
- 2 ek. finomra aprított jalapeno papirka, magjával
- 1 ½ tk. durva szemű tengeri só
- ½ tk. fokhagymapor
- ¼ tk. frissen őrölt fekete bors
- 1 érett avokádó
- 4 vékony szelet enyhe cheddar sajt (ha van, kaliforniai Pepper Jack)
- 4 hamburgerzsemle
- 4 salátalevél (tetszés szerint)
Elkészítés:
- Egy tálban összekeverjük a darált húst, a hagymát, a fűszernövényeket, a csilit, a sót, a fokhagymaport és a borsot. A vagdalékból 4 egyforma méretű, nagyjából 2 ½ cm vastag burgert formálunk és a közepükbe egy kis mélyedést nyomunk; így egyenletesen puhulnak és a grillezés közben nem púposodnak fel.
- Az avokádót hosszában elfelezzük, a magját eltávolítjuk és az avokádót meghámozzuk. A gyümölcshúst hosszában nagyjából 5mm széles cikkekre vágjuk.
- Erős hőhöz, kétzónás grillezéshez készítjük elő a faszenes sütőt.
- A grillrácsot alaposan megtisztítjuk. A burgereket direkt erős hő felett, csukott fedéllel 10-12 percig grillezzük, míg félig átsülnek (medium), közben egyszer megfordítjuk, amint el lehet választani őket a rácstól, és hogy egyenletesen puhuljanak, átrendezzük őket a rácson. A grillezés utolsó percében minden burgerre 1-1 szelet sajtot olvasztunk, és a zsemléket a vágási felületükkel lefelé direkt hőn 2 másodperc alatt aranybarnára pirítjuk. A sajtburgereket az avokádócikkekkel és tetszés szerint salátalevelekkel leborítjuk, és melegen, a zsemlékben tálaljuk.
/A reszelt hagymában sok a nedvesség, ezért különösen szaftossá teszi a burgereket./