Csilis sajtburger avokádóval
Oszd meg másokkal is!

Elkészítési idő: 15 perc
Grillezés: 10-12 perc

Hozzávalók 4 személyre

  • 900 g darált marhahús (20% zsírral)
  • 1 közepes lila hagyma, durvára reszelve
  • 3 ek. finomra aprított friss sima levelű petrezselyem vagy korianderzöld
  • 2 ek. finomra aprított jalapeno papirka, magjával
  • 1 ½ tk. durva szemű tengeri só
  • ½ tk. fokhagymapor
  • ¼ tk. frissen őrölt fekete bors
  • 1 érett avokádó
  • 4 vékony szelet enyhe cheddar sajt (ha van, kaliforniai Pepper Jack)
  • 4 hamburgerzsemle
  • 4 salátalevél (tetszés szerint)

Elkészítés:

  1. Egy tálban összekeverjük a darált húst, a hagymát, a fűszernövényeket, a csilit, a sót, a fokhagymaport és a borsot. A vagdalékból 4 egyforma méretű, nagyjából 2 ½ cm vastag burgert formálunk és a közepükbe egy kis mélyedést nyomunk; így egyenletesen puhulnak és a grillezés közben nem púposodnak fel.
  2. Az avokádót hosszában elfelezzük, a magját eltávolítjuk és az avokádót meghámozzuk. A gyümölcshúst hosszában nagyjából 5mm széles cikkekre vágjuk.
  1. Erős hőhöz, kétzónás grillezéshez készítjük elő a faszenes sütőt.
  2. A grillrácsot alaposan megtisztítjuk. A burgereket direkt erős hő felett, csukott fedéllel 10-12 percig grillezzük, míg félig átsülnek (medium), közben egyszer megfordítjuk, amint el lehet választani őket a rácstól, és hogy egyenletesen puhuljanak, átrendezzük őket a rácson. A grillezés utolsó percében minden burgerre 1-1 szelet sajtot olvasztunk, és a zsemléket a vágási felületükkel lefelé direkt hőn 2 másodperc alatt aranybarnára pirítjuk. A sajtburgereket az avokádócikkekkel és tetszés szerint salátalevelekkel leborítjuk, és melegen, a zsemlékben tálaljuk.

/A reszelt hagymában sok a nedvesség, ezért különösen szaftossá teszi a burgereket./