Variációk meggyre
Oszd meg másokkal is!

Amikor még nem volt hűtőszekrény és a cukrot sem ismerték, akkor az emberek mindig olyan zöldséget és gyümölcsöt fogyasztottak aminek éppen szezonja volt. Ma már szerencsések vagyunk, hogy magunk választhatjuk meg, hogy miképpen szeretnénk tartósítani az adott gyümölcsöt.
Mi most az aszalást és a befőzést vesszük górcső alá.

Aszalás:

Az aszalt ételek azért nem romlanak meg, mert a nedvességtartalmuk jelentősen lecsökken, ami megakadályozza a káros baktériumok és a penész elszaporodását. Az aszalás az egyik legegészségesebb módja a tartósításnak, hiszen az aszalni kívánt ételek vitamin- és ásványianyag-tartalma majdnem teljes mértékben megmarad, ráadásul semmilyen tartósítószert nem kell hozzáadni. Az aszalás akkor lehet sikeres, ha alacsony a hőforrás és a páratartalom, illetve biztosítva van a szellőzés.

A gyümölcsöket tisztítsuk meg, magozzuk ki, szárítsuk meg. Ezután száríthatjuk őket napon a sütőben, vagy a legegyszerűbb ha aszalógépbe tesszük.

Ha megvagyunk az aszalással tegyük őket légmentesen zárható csavaros üvegekbe, befőttesüvegekbe, tárolóedényekbe, ezek távol tartják a kártevőket és a nedvességet. Sötét, száraz, hűvös helyen tároljuk. Ha kinyitunk egy üveggel, azt minél előbb fogyasszuk el.

Befőzés:

Személy szerint én nagyon szeretek befőzni, akár lekvárról akár befőttről beszélünk. Mind két esetben nagyon fontos a higiénia. Azzal kezdünk, hogy a kiválogatott gyümölcsöt megmossuk.
Ha lekvárt készítünk, kimagozzuk a meggyet és lecukrozzuk, majd állni hagyjuk egy pár óra hosszát, hogy kiengedje a levét. Cukrot mindenki ízlés szerint adagolja, én csak érzésre szoktam, 1 kilogramm meggyhez körülbelül 30 dekagrammot. Ha kiengedte a levét, akkor teszem fel főni, és addig főzöm, sűrűn kevergetve még el nem érem a kívánt állagot, nálam ez jó sűrűt jelent. Sterilizált üvegekbe töltöm, a tetejére rakok egy kis tartósítószert, éppen csak egy késhegynyit, majd lezárom és száraz dunsztba rakom. Ha már kihűlt, csak akkor veszem ki, ez legalább 24 óra.

Ha befőttet készítünk, akkor először elkészítem a felöntőlevet, ami nálam 1 kiló cukorhoz 1 liter vizet jelent, ezt felforralom és ebbe rakom bele a gyümölcsöt, éppen csak hagyom hogy forrjon egy pillanatot és már szedem is a sterilizált üvegekbe, tetejére egy pici tartósítószert szórok és ezt is száraz dunsztba rakom, úgy mint a lekvárt, ezt is kihűlésig.

 

+ 1 ötlet

Idén próbáltam először a NAPOS meggyet. Kimagoztam a meggyet, majd egy nagy tálban lecukroztam. Körülbelül 25-30 dkg cukor kell egy kiló meggyhez és egy teáskanálnyi tartósítószer. Jól összekevertem, majd három napig hagytam állni, naponta többször átforgattam. Ennyi idő alatt elolvad a cukor és enged annyi levet, amivel már fel lehet tölteni az üvegekbe rakott gyümölcsöt. Ezt nem kell dunsztolni, csak sterilizált üvegekbe tölteni és már mehet is a spájzba. Ez a meggy remek télen süteményekbe, de levesnek vagy mártásnak is tökéletes.

 

 

,