Nincsenek termékek a kosárban.
szerző: Lujzie
www.lujzie.hu
Elkészítés: 50 perc
Adag: 4 személyre
Hozzávalók:
- 1 lilahagyma
- 1 cukkini
- 1 édesburgonya
- 200 g kukorica-bab keverék (konzervet használtam)
- 2 ek tamari- vagy szójaszósz
- 2-3 tk melasz
- 1 ek (15 ml) olívaolaj
- 1 tk Himalaya só
- 2 tk színes bors
- 2 kk borsikafű
- 1 ek friss- vagy 1 tk szárított kapor
- ½ tk Himalaya só (vagy ízlés szerint)
- 165 ml kókusztej konzerv
- 1 ek lime leve
vörös rizs elkészítéséhez:
- 200 g vörös rizs
- 1.5 l víz
- 3/4 tk Himalaya só
mogyorószósz elkészítéséhez:
- 2 ek nyers mogyoróvaj
- 4-5 tk juharszirup
- 2 tk tamari- vagy szójaszósz
Elkészítés:
- Egy nagy edényben keverd össze a vörös rizst a vízzel és a sóval. Forrald fel, majd vedd lejjebb a hőfokot, tegyél rá fedőt, és párold 35-40 percig. Szükség esetén kicsit tovább, amíg a vörös rizs puha, szinte pépes nem lesz.
- Amíg fő a rizs, készítsd elő a zöldségeket.
Szeleteld fel a lilahagymát félhold alakúra. Mosd meg az édesburgonyát és a cukkinit. Kockázd, szeleteld őket egyforma darabokra.
Öblítsd át és csepegtesd le a kukorica-bab mixet. - Melegítsd fel az olívaolajat egy nagy serpenyőben. Dobd bele a lilahagymát, és kevergetve fonnyaszd össze.
- Ezután tedd hozzá az édesburgonya kockákat és pirítsd addig, amíg az félig meg nem puhul. Menetközben mehet mellé a cukkini és a kukorica-bab mix. Kevergetés közben kanalazd rá a tamari- vagy szójaszószt és a melaszt, pirítsd tovább. Mehet hozzá a só és a borsikafű.
- Amikor puhára főtt a vörös rizs, tedd hozzá a sült zöldségkeveréket.
- Öntsd hozzá a kókusztejet és a lime levet.
- Amíg fő a leves, készítsd el a mogyorószószt.
Egy kis tálcsikában keverd össze a mogyoróvajat, a szójaszószt és a juharszirupot, majd keverd hozzá a leveshez.
Szükség esetén sózd meg, tegyél hozzá friss kaprot.
Tálaláskor szórj rá még egy kevés őrölt borsot, pirított szezámmagot, nyers lilakáposztát.
Hűtőszekrényben 2-3 napig is eláll.
Újramelegítéskor, ha hígabban fogyasztanád, tegyél hozzá egy kevés vizet és egészítsd ki fűszerekkel.
A vörös rizs gyógyító ereje miatt a kínai orvostudomány már több ezer éve ismeri és alkalmazza. Rendszeres fogyasztásával csökkentheted a koleszterinszintedet. Gyulladással és ízületi fájdalmakkal küzdők, valamint terhes nők viszont inkább kerüljék.