Kávés-diós nyers vegán torta
Oszd meg másokkal is!

szerző: Lujzie
www.lujzie.hu

A tortához egy 18 cm-es átmérőjű formára lesz szükséged.
Adag: 6 szelet

Hozzávalók:

 

Alap:

  • 150 g dió (éjszakára beáztatva)
  • 100 g (7-8 db) király datolya (kimagozva, 15 percig meleg vízben áztatva)
  • 25 g (3 evőkanál) nyers kakaópor
  • 60 ml (1/4 csésze) juharszirup vagy agave-nektár
  • 60 ml extra szűz kókuszolaj (folyékony állapotban)
  • 1 tk vanília kivonat vagy 1 kk őrlemény
  • csipet só

Krém:

  • 200 g nyers kesudió (3-4 órára beáztatva vagy 20 percig vízben forralva)
  • 60 ml jó minőségű eszpresszó kávé
  • 30 ml mandulatej
  • 60 ml juharszirup
  • 65 ml extra szűz kókuszolaj (folyékony állapotban)
  • 1 tk vanília kivonat vagy 1 kk vanília őrlemény
  • nagyobb csipet só

tetejére:

  • kakaóbab töret, friss vagy faszasztott málna/eper

Elkészítés:

  1. Áztasd a diót és a kesudiót egy éjszakán át vízben. Ha hirtelen ötlettől vezéreltetve ugrasz neki, tedd vízbe és forrald (külön-külön) 30 percen át.
  2. Miután lecsöpögtetted a diót, dobd bele az aprítógépbe egy csipet sóval és a nyers kakaóporral együtt, majd zúzd apróra.
  3. Mehet hozzá a datolya, a juharszirup, a vanília kivonat és a folyékony állagú kókuszolaj.
  4. Keverd enyhén ragacsos massza állagúra, úgy 15-20 másodpercen át.
  5. Helyezz sütőpapírt vagy nejlon fóliát a tortaformád aljára (ha nincs alja, deszkára), majd terítsd és nyomkodd szét a masszát egyenletesen.
  6. A krémhez való összetevőket – a kókuszolaj kivételével – zuttyantsd egy nagy teljesítményű turmixgépbe (ha nincs, az aprítót is használhatod, maximum így kevésbé lesz sima a keverék), mixeld egyenletes állagúra.
  7. Ezután keverés közben adagold hozzá a kókuszolajat, míg krémes, lágy állagú nem lesz.
  8. Kóstold meg, és ha a kávétól kicsit kesernyésnek érzed, önts még hozzá egy nagyon kevés juharszirupot. (Azt azért vedd számításba, hogy az alsó réteg a diónak és a datolyának köszönhetően kellően édes lesz. Ha étcsoki fan vagy, biztosra veszem, hogy nem édesíted tovább.)
  9. Öntheted a krémet az alsó rétegre, kend szét egyenletesre.
  10. Szórj rá kakaóbab töretet vagy reszelt étcsokit, dobj rá málnát vagy epret (fagyasztás után, frissen is ráteheted, ízlés kérdése), és tedd a mélyhűtőbe 3 órára.
  11. Miután kivetted, hagyd a kész tortádat 20 percen át szobahőmérsékleten, és már szeletelheted is.

Ha kedvet kaptál a nyerstorta készítéshez, próbáld ki Lujzie nyers vegán áfonyás sajttorta receptjét:
nyers vegán áfonyás sajttorta

Szafi reform kókuszolaj – kókuszzsír 1L

(szűrt, nem hidrogénezett)
1.640 Ft/doboz
A kókuszolaj vagy kókuszzsír a friss kókusz húsából préseléssel nyert zsiradék. Felhasználhatjuk főzéshez, sütéshez, a hagyományos növényi olajok, vaj, illetve egyéb zsiradékok kiváltására.

Kókuszolaj a konyhában:

kókuszolaj vagy kókuszzsír színtelen, szagtalan olaj, amely sokoldalúan felhasználható az ételeink elkészítéséhez:
    • Lágy halmazállapotban kiválthatjuk vele vajunkat, margarinunkat.
 
    • Szilárd halmazállapotban használjuk zsiradékként.
 
  • Folyékony halmazállapotban pedig ugyanúgy használhatjuk, mint napraforgó társát.
  • Átlagos tápérték 100g termékben
    Energia  3700 kJ (900 kcal)
    Zsír: 100 g
    amelyből - telített zsírsavak - egyszeresen telítetlen zsírsavak - többszörösen telítetlen zsírsavak 91 g 7 g 2 g
    Szénhidrát: 0 g
     - amelyből cukrok 0 g
    Rost 0 g
    Fehérje 0 g
    0 g
    Az adatok tájékoztató jellegűek!
      Összetevők: 100% kókuszolaj
doboz

Datolya – vajpuha

1.290 Ft/csomag
A datolya gazdag ásványi anyagokban, mint például kalcium, mangán, réz és magnézium. A gyümölcs gazdag élelmi rostokban is ,melyek segítenek megelőzni az LDL („rossz”) koleszterin abszorpcióját (felszívódását) a bélrendszerben. Ezen kívül védik a vastagbelet a rákkeltő vegyi anyagok felszaporodásától. Kiváló forrása az A-vitaminnak, amely antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik, és fontos szerepe van a látásban. Továbbá, hozzájárul a nyálkahártya és a bőr egészségének fenntartásához, véd a tüdő-, és szájüregi daganatok kialakulása ellen. Antioxidánsai közül kiemelkedik a béta-karotin, lutein és zeaxantin, melyek védik szervezetünket a szabad gyökök okozta káros hatásoktól. Antikarcinogén hatásukat elsősorban a vastagbél-, prosztata-, mell-, tüdő- és hasnyálmirigyrák ellen igazolták. Szintén antioxidáns tulajdonságokkal rendelkező összetevője a flavonoidok közé tartozó tanninok, melyek gyulladáscsökkentőek és csökkentik a vérzékenységet. Kiváló vasforrás, amely nyomelem a vörösvértestekben található hemoglobin alkotórésze, az oxigén szállításában fontos. A datolya rendszeres fogyasztásával megelőzhetjük a –nőknél gyakori- vérszegénység kialakulását.  
csomag
Akció!

Málna

1.260 Ft/doboz
125 grammos kiszerelés. Magyar termék.
doboz
Akció!

Eper

2.790 Ft/kg
Magyar termék.
kg

Dióbél

2.275 Ft/500 gramm
Import termék. Legkisebb rendelhető mennyiség 0,5 kg.
csomag

Kesudió

1.850 Ft/250 gramm
Import termék. Legkisebb rendelhető mennyiség 250 g.
csomag