Édesburgonyás-avokádós kelkáposzta saláta mandarinnal
Oszd meg másokkal is!

szerző: Lujzie
www.lujzie.hu

Előkészítési idő: 50 perc
Elkészítési idő: 25 perc
Adag: 3-4 személyre

Hozzávalók:

  • 1 közepes fej kelkáposzta
  • 1 nagy lilahagyma (szeletelve)
  • 1 csicseriborsó konzerv (átmosva, lecsöpögtetve)
  • 1 közepes avokádó (kockára vágva)
  • 1 nagyobb édesburgonya (sütve, kockára vágva)
  • 1/2 teáskanál füstölt pirospaprika
  • 1-2 evőkanál sörélesztőpehely (csicserihez)
  • 1/2 csésze sörélesztőpehely (magdarálékhoz)
  • 2-3 teáskanál szójaszósz (ha gluténmentesen étkezel, használj tamari szószt)
  • 2-3 teáskanál juharszirup (csicseriborsóhoz) + 1 evőkanál (mogyorószószhoz)
  • 1 evőkanál extra szűz olívaolaj
  • 2 db mandarin
  • 1 db lime vagy citrom (fogyasztáskor tetejére facsarva)
  • mogyorószósz (lásd. lejjebb)
  • 1/2 csésze lenmag

Elkészítés:

Süsd az édesburgonyát 200 fokon kb. 30-50 percig (vagy amíg elkészül). Mielőtt felkockázod, hagyd kihűlni. Ha nincs annyi időd, meg is főzheted, aztán megforgatod egy pötty olíva-, vagy kókuszolajon.

Öblítsd le a csicseriborsót, majd terítsd szét egy tálcára és hagyd száradni.

Készítsd el a mogyorószószt; kanalazd a mogyoróvajat, öntsd a juharszirupot és a vizet a turmixgépbe és keverd simára. Ezután tedd a hűtőbe.

Vágd ki a kelkáposztából a vastag szárakat, kockázd fel a leveleit, majd tedd forrásban lévő vízbe 3-4 percre, aztán rögtön öblítsd le jéghideg vízzel. Terítsd szét egy konyharuhán, papírtörlőn, hagyd száradni.

Pöttyints olívaolajat egy serpenyőbe, tedd nagy lángra, majd amikor elég forró, zuhintsd rá az előtte leöblített, megszárított csicseriborsót. Pirítsd 3-4 percig, majd add hozzá a füstölt pirospaprikát, a sörélesztőpelyhet, öntsd hozzá a szójaszószt és a juharszirupot. Kevergetve pirítsd tovább 2-3 percig, majd tedd félre.

Szeleteld fel a lilahagymát és egy nagy tálban keverd össze a már majdnem száraz, felkockázott kelkáposztával. Szeleteld fel az avokádót és tedd hozzá azt is a lilahagymás káposzta keverékhez. Öntsd rá a mogyorószósz bő felét, keverd jól össze és tedd hűtőbe 15 percre.

 

Magdarálék elkészítése:

Tégy 1/2 csésze lenmagot 1/2 csésze sörélesztőpehellyel a darálóba és zúzd össze.
Lenmag helyett használhatsz diót, pirított mandulát, pirított kesudiót, pirított tökmagot.
(A maradékot tárold zárt dobozban, hűtőszekrényben.)

Összedolgozás:

A mogyorószószos kelkáposztás keveréket tedd egy nagy tálba, zuttyantsd rá a sült édesburgonya kockákat, keverd jól össze, majd dobd rá a mandarin szeleteket. Tálaláskor szórj rá bőven a magdarálékból, önts rá a mogyorószószból, facsarj rá egy kevés lime levet (vagy citromlevet).

Kelkáposzta

870 Ft/db
Magyar termék.
db

Avokádó

920 Ft/db
Avokádó, minimum mennyiség: 0,5 kg. Származási hely: Peru
db

Héjas földimogyoró

765 Ft/500 gramm
Legkisebb rendelhető mennyiség 500 g.
csomag

BIO Citrom (kg)

1.650 Ft/kg
Forrás: Molnár Biokert Kft. Import termék. Ez a termék szerda reggel 9:00 és vasárnap reggel 9:00 óra közötti időszakban nem rendelhető!

Lilahagyma

420 Ft/kg
Magyar termék.
kg

Édesburgonya (batáta)

870 Ft/kg
Import termék
kg