Nincsenek termékek a kosárban.
szerző: Lujzie
www.lujzie.hu
Előkészítés: 15 perc
Elkészítése: hűtéssel együtt összesen 1 óra 15 perc
Adag: 15 db golyó
Hozzávalók:
- 1 feketebab konzerv
- 100 g magozott datolya (20 percre beáztatva)
- 120 g natúr, hántolt napraforgómag
- 2 ek (púpozott) nyers kakaópor
- 15 ml növényi tej (mandulatejet használtam)
- 2 ek bio kókuszvirág szirup (agave nektár, juharszirup, datolyaszirup is jó)
- 2 ek kókuszolaj
- 4 kk csillagánizs (őrölve vagy reszelve)
- 1 kk vanília őrlemény
- 1-2 tk narancs héja frissen reszelve
- csipet só
Hempergetéshez: szezámmag, szárított narancsvirág szirom-rózsaszirommal
opcionálisan: kókuszreszelék, fekete szezámmag, tejmentes fehércsokoládé reszelék, darált magvak
Elkészítés:
- A datolyát áztasd be 20 percre langyos vízbe.
- Tedd aprítóba a napraforgómagot, a vanília őrleményt, a kakaóport, a reszelt csillagánizst és egy csipet sót. Zúzd apróra.
- Add hozzá a leszűrt datolyát, a kókuszolajat, a kókusznektárt, a növényi tejet és a reszelt narancshéjat, keverd össze a száraz összetevőkkel.
- Addig keverd az alapanyagokat a géppel, míg a massza ragacsos állagú nem lesz.
- Ha kész, tedd a hűtőbe 15 percre, majd miután kivetted, formázz belőle apró golyóbisokat.
- Hempergesd ízlés szerint magkeverékbe, kókuszreszelékbe, csokoládéforgácsba.
- Végül tedd a golyóbisokat 1 órára a hűtőbe.
Tippek
Formázáskor folyamatosan nedvesítsd be a kezeidet, hogy ne ragadjon rá a massza.
A kész golyóbisokat tedd 1 órára a hűtőbe, hogy megszilárduljanak.
Tárold a hűtőben, akár 1 hétig is rájárhatsz.
Ha nagyobb mennyiségben készíted, le is fagyaszthatod. Akár 3-4 hétig is eláll. Fogyasztás előtt minimum 20-30 perccel vedd ki a mélyhűtőből.
Datolya – vajpuha
2.320 Ft/csomagA datolya gazdag ásványi anyagokban, mint például kalcium, mangán, réz és magnézium.
A gyümölcs gazdag élelmi rostokban is ,melyek segítenek megelőzni az LDL („rossz”) koleszterin abszorpcióját (felszívódását) a bélrendszerben. Ezen kívül védik a vastagbelet a rákkeltő vegyi anyagok felszaporodásától.
Kiváló forrása az A-vitaminnak, amely antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik, és fontos szerepe van a látásban. Továbbá, hozzájárul a nyálkahártya és a bőr egészségének fenntartásához, véd a tüdő-, és szájüregi daganatok kialakulása ellen.
Antioxidánsai közül kiemelkedik a béta-karotin, lutein és zeaxantin, melyek védik szervezetünket a szabad gyökök okozta káros hatásoktól. Antikarcinogén hatásukat elsősorban a vastagbél-, prosztata-, mell-, tüdő- és hasnyálmirigyrák ellen igazolták. Szintén antioxidáns tulajdonságokkal rendelkező összetevője a flavonoidok közé tartozó tanninok, melyek gyulladáscsökkentőek és csökkentik a vérzékenységet. Kiváló vasforrás, amely nyomelem a vörösvértestekben található hemoglobin alkotórésze, az oxigén szállításában fontos. A datolya rendszeres fogyasztásával megelőzhetjük a –nőknél gyakori- vérszegénység kialakulását.
Kókuszreszelék
1.520 Ft/500 grammA kókuszreszelék sokféleképpen felhasználható: zabkásába, müzlibe, süteményekhez, palacsinták, muffinok sütéséhez.
A kókuszpálmán termő dióban lévő MCT zsírsavak a kókuszreszelékben is megmaradnak ezáltal karbantartja az agyműködést és a memóriát, nem tartalmaz koleszterint, és javítja a vércukorszintet is.
Antibakteriális hatású élelmiszer, jótékonyan hat az immunrendszerre.