Nincsenek termékek a kosárban.
szerző: Lujzie
www.lujzie.hu
Előkészítési idő: 15 perc
Sütési idő: 25 perc
Adag: 12 db muffin
Hozzávalók:
- 2 ek lenmag (őrölve vagy egészben)
- 1 nagyobb érett avokádó
- 1 nagyobb érett banán
- 2 doboz natúr kókuszjoghurt (300 g)
- 2 ek juharszirup
- 1 tk vanília aroma
- 230 g gluténmentes zabpehely
- 2 tk sütőpor
- 1 tk szódabikarbóna
- 100 g aszalt áfonya
- 1 kis marék sós pisztácia
Elkészítés:
- Készítsd el a “lenmag tojást”. Őröld le a lenmagot, tedd egy kis tálkába és adj hozzá vizet (1 db tojásnál a mag/víz arány 1:2). A receptben 2 db tojást helyettesítünk, tehát 2 evőkanál lenmaghoz 4 evőkanál vizet kell adnod. Ezután 5 percre tedd a hűtőbe, míg sűrű, zselés állagú nem lesz.
- Amíg elkészülnek a „tojások, zuhintsd a zabpelyhet, a szódabikarbónát és a sütőport az aprítógépbe és keverd össze. Ezután öntsd ki egy tálba.
- Mehet az avokádó, a banán, a kókuszjoghurt, a juharszirup és a vanília aroma az aprítóba (ha szupererős turmixgéped van, az is ugyanolyan jó). Keverd krémes állagúra.
- Öntsd a zabpelyhet az avokádó krémhez, dobd bele a vörösáfonya szemeket (valamennyit hagyj a muffinok tetejére is), és dolgozd össze egyenletesen.
- Add hozzá a szárított áfonyát, és keverd jól el a masszában.
- Kend ki a formákat vékonyan kókuszolajjal, vagy béleld ki muffin papírral. Kanalazd a masszát egyenként a formákba (2-3 ek/forma).
- Díszítsd egész zabpehely szemekkel, aszalt vörös áfonyával és tört pisztácia darabokkal.
- Süsd 25 percig 200 ° C-on (alsó-felső funkciónál), vagy 180 ° C-on (légkeveréses funkciónál).
- Ha megsültek a muffinok, hagyd 5 percig a kikapcsolt sütőben.
- Utána a sütőből kivéve helyezd rácsra és hagyd kihűlni.
Tippek:
Ha édesebbre szeretnéd készíteni, tegyél bele még 1 ek juharszirupot, agave nektárt vagy mézet.
Ha szeretnéd, hogy kicsit ropogósabb legyen, keverj a masszába is pisztáciát, de ízlés szerint pirított madulát, mogyorót vagy diót is tehetsz hozzá.
Hűtőszekrényben, légmentes dobozban akár 3-4 napig is tárolhatod.
Zabpehely
1.450 Ft/kgA zabpehely fehérjében, antioxidánsokban, ásványi anyagokban gazdag. Megtalálható benne az alumínium, a cink, a foszfor, a kálium, a kalcium, a kobalt, a magnézium, a vas. Magas a B- és E-vitamin-tartalma.
Magas élelmirost tartalma a jó emésztést segíti. A zabpehely glikémiás indexe (ez jelöli a szénhidrátok felszívódásának gyorsaságát) közepes, tehát hosszan tartó jóllakottság érzetet biztosít. Rendszeres fogyasztása jót tesz bőrnek és a hajnak is.