Áfonyás sajttorta (nyers vegán)
Oszd meg másokkal is!

szerző: Lujzie
www.lujzie.hu

Előkészítés, elkészítés: 20 perc
Adag: 10-12 szelet (20-22 cm tortaformában)

Hozzávalók:

Alaphoz:

  • 150 gr mandula (akár mogyoró, kesudió is lehet)
  • 220 g friss, magozott aszalt datolya (az aszalt is jó, előtte 20 perccel áztasd be)
  • 30 gramm kókuszreszelék
  • csipet Himalaya só

Krémhez:

  • 150 gramm nyers kesudió (előtte 5-6 órára beáztatva)
  • 200 gramm csicseriborsó (1 kis konzerv)
  • 50 ml kókuszolaj
  • 2 db citrom vagy lime frissen facsart leve (plusz 1 db citrom héja lereszelve)
  • 250 ml kókuszkrém (én a Delcoco-t használtam)
  • 3 evőkanál nyers agavé szirup (ha nem okoz gondot, mézzel is helyettesítheted)
  • 1 evőkanál juharszirup
  • ½ teáskanál vanília őrlemény vagy 1 db vaníliarúd kikapart magja
  • 1 csésze fagyasztott áfonya

Elkészítés:

  1. Tedd a magozott datolyát, a kókuszreszeléket és a mandulát az aprítógépbe, szórj rá egy csipet sót és kezdd el összedolgozni. Addig keverd a géppel, míg pépes állagú nem lesz. Ha kész, zuhintsd a masszát a tortaformába, nyomkodd szét egyenletesen, majd tedd a fagyasztóba 10-15 percre.
  2. A lecsepegtetett kesudiót szórd az aprítógépbe, öntsd hozzá a kókuszkrémet, a kókuszolajat, a citromlevet, a juharszirupot, az agavé szirupot, szórd rá a citromreszeléket, a vanília őrleményt és a csipet sót. Addig keverd, míg krémes állagú nem lesz.
  3. Szórd a fagyasztott áfonyát a krémbe és keverd el benne óvatosan.
  4. Vedd ki az alapot a mélyhűtőből és kb. 10 perc kiengedés után kanalazd rá az áfonyával dúsított krémet, és kend szét egyenletesen.

Ezután tedd be a mélyhűtőbe 3 órára.
Tálalás előtt hagyd 20 percig szobahőmérsékleten, így könnyen felszeletelhető.

Tárolás:
A legjobb, ha szeletenként becsomagolva teszed vissza a hűtőbe, mert így mindig csak annyit kell kiengedned, amennyit épp enni szeretnél. Lezárt dobozban 4-5 napig is eláll, de ha nagyobb mennyiséget készítesz, tedd a fagyasztóba! Majszolás előtt 30 perccel vedd ki!

Tetejére:
Friss vagy fagyasztott áfonya (mennyiség ízlés szerint)
Opcionálisan: Szórj egy kevés áfonyát a turmixgépbe, adj hozzá ízlés szerint agavé szirupot (vagy mézet) és pürésítsd!

Ha kedvet kaptál a nyerstorta készítéshez, próbáld ki Lujzie nyers vegán áfonyás sajttorta receptjét:
nyers vegán kávés-diós torta

Kókuszreszelék

1.120 Ft/500 gramm
kókuszreszelék sokféleképpen felhasználható: zabkásába, müzlibe, süteményekhez, palacsinták, muffinok sütéséhez. A kókuszpálmán termő dióban lévő MCT zsírsavak a kókuszreszelékben is megmaradnak ezáltal karbantartja az agyműködést és a memóriát, nem tartalmaz koleszterint, és javítja a vércukorszintet is. Antibakteriális hatású élelmiszer, jótékonyan hat az immunrendszerre.
csomag

Csicseriborsó

980 Ft/kg
Közkedvelt hüvelyes a csicseriborsó pl. Indiában, Afrikában, de hazánkban inkább a reformtáplálkozás népszerű alapanyaga. A vegánok számára egyszerűen kötelező, hiszen az egyik legjobb növényi fehérjeforrás. Kedvező ára mellett tápértéke kiemelkedő, felhasználása sokoldalú, emiatt egy igazán jó élelmiszerként tekintünk rá.
kg

Áfonya

710 Ft/doboz
125 grammos kiszerelés Import termék
doboz

Törökmogyoró natúr

1.660 Ft/250 gramm
Import termék. Legkisebb rendelhető mennyiség 250 g.
csomag

Kesudió

1.850 Ft/250 gramm
Import termék. Legkisebb rendelhető mennyiség 250 g.
csomag

Mandula

1.790 Ft/250 gramm
Magyar termék. Legkisebb rendelhető mennyiség 250 g.
csomag