Nincsenek termékek a kosárban.
szerző: Lujzie
www.lujzie.hu
Előkészítés, elkészítés: 20 perc
Adag: 10-12 szelet (20-22 cm tortaformában)
Hozzávalók:
Alaphoz:
- 150 gr mandula (akár mogyoró, kesudió is lehet)
- 220 g friss, magozott aszalt datolya (az aszalt is jó, előtte 20 perccel áztasd be)
- 30 gramm kókuszreszelék
- csipet Himalaya só
Krémhez:
- 150 gramm nyers kesudió (előtte 5-6 órára beáztatva)
- 200 gramm csicseriborsó (1 kis konzerv)
- 50 ml kókuszolaj
- 2 db citrom vagy lime frissen facsart leve (plusz 1 db citrom héja lereszelve)
- 250 ml kókuszkrém (én a Delcoco-t használtam)
- 3 evőkanál nyers agavé szirup (ha nem okoz gondot, mézzel is helyettesítheted)
- 1 evőkanál juharszirup
- ½ teáskanál vanília őrlemény vagy 1 db vaníliarúd kikapart magja
- 1 csésze fagyasztott áfonya
Elkészítés:
- Tedd a magozott datolyát, a kókuszreszeléket és a mandulát az aprítógépbe, szórj rá egy csipet sót és kezdd el összedolgozni. Addig keverd a géppel, míg pépes állagú nem lesz. Ha kész, zuhintsd a masszát a tortaformába, nyomkodd szét egyenletesen, majd tedd a fagyasztóba 10-15 percre.
- A lecsepegtetett kesudiót szórd az aprítógépbe, öntsd hozzá a kókuszkrémet, a kókuszolajat, a citromlevet, a juharszirupot, az agavé szirupot, szórd rá a citromreszeléket, a vanília őrleményt és a csipet sót. Addig keverd, míg krémes állagú nem lesz.
- Szórd a fagyasztott áfonyát a krémbe és keverd el benne óvatosan.
- Vedd ki az alapot a mélyhűtőből és kb. 10 perc kiengedés után kanalazd rá az áfonyával dúsított krémet, és kend szét egyenletesen.
Ezután tedd be a mélyhűtőbe 3 órára.
Tálalás előtt hagyd 20 percig szobahőmérsékleten, így könnyen felszeletelhető.
Tárolás:
A legjobb, ha szeletenként becsomagolva teszed vissza a hűtőbe, mert így mindig csak annyit kell kiengedned, amennyit épp enni szeretnél. Lezárt dobozban 4-5 napig is eláll, de ha nagyobb mennyiséget készítesz, tedd a fagyasztóba! Majszolás előtt 30 perccel vedd ki!
Tetejére:
Friss vagy fagyasztott áfonya (mennyiség ízlés szerint)
Opcionálisan: Szórj egy kevés áfonyát a turmixgépbe, adj hozzá ízlés szerint agavé szirupot (vagy mézet) és pürésítsd!
Ha kedvet kaptál a nyerstorta készítéshez, próbáld ki Lujzie nyers vegán áfonyás sajttorta receptjét:
nyers vegán kávés-diós torta
Kókuszreszelék
1.520 Ft/500 grammA kókuszreszelék sokféleképpen felhasználható: zabkásába, müzlibe, süteményekhez, palacsinták, muffinok sütéséhez.
A kókuszpálmán termő dióban lévő MCT zsírsavak a kókuszreszelékben is megmaradnak ezáltal karbantartja az agyműködést és a memóriát, nem tartalmaz koleszterint, és javítja a vércukorszintet is.
Antibakteriális hatású élelmiszer, jótékonyan hat az immunrendszerre.
Csicseriborsó
1.350 Ft/kgKözkedvelt hüvelyes a csicseriborsó pl. Indiában, Afrikában, de hazánkban inkább a reformtáplálkozás népszerű alapanyaga. A vegánok számára egyszerűen kötelező, hiszen az egyik legjobb növényi fehérjeforrás. Kedvező ára mellett tápértéke kiemelkedő, felhasználása sokoldalú, emiatt egy igazán jó élelmiszerként tekintünk rá.