Quinoával töltött padlizsán citromos joghurtmártással
Oszd meg másokkal is!

szerző: Lujzie
www.lujzie.hu

Előkészítési idő: 10 perc
Főzési idő: 45 perc
Teljes idő: 55 perc
Adag: 4 személyre

Hozzávalók:

  • 2 közepes padlizsán (félbevágva)
  • 1 vöröshagyma (apróra vágva)
  • 2 közepes sárgarépa (apróra vágva)
  • 2 teáskanál őrölt kömény
  • 1½ teáskanál füstölt paprika
  • ½ teáskanál cayenne paprika
  • 3 evőkanál tamari szósz (szójaszószt is használhatsz, de akkor nem lesz gluténmentes)
  • 1 teáskanál juharszirup
  • egy csipet fahéj
  • 1 konzerv darabolt paradicsom (400 g)
  • ½ csésze zöldségalaplé (110 ml)
  • ¾ csésze quinoa (130 g)
  • 1 csésze főtt vagy konzerv csicseriborsó (160 g)
  • 1 marék snidling (felaprítva)

Citromos joghurtmártáshoz:

  • 1 evőkanál citromlé
  • 6 evőkanál szójajoghurt (cukormentes)
  • só és bors (ízlés szerint)
  • fokhagyma por (ízlés szerint, opcionális)

Tetejére:

  • snidling
  • magvak, friss fűszernövények ízlés szerint

Elkészítés:

  1. Melegítsd elő a sütőt 180 ° Celsius-fokra, bélelj ki egy kisebb tepsit sütőpapírral.
  2. Mosd meg, töröld át, majd vágd félbe a padlizsánokat.
  3. Kanalazz ki a húsából úgy, hogy nagyjából 2-2.5 cm maradjon rajta. Erre azért van szükség, hogy elbírja a tölteléket.
  4. A kikanalazott padlizsánok húsát tedd egy zárható edénybe, mehet a hűtőbe. Később más ételek készítésekor – például padlizsánkrém, padlizsánpörkölt – felhasználhatod.
  5. Helyezd az előkészített padlizsánokat a tepsibe, és süsd kb. 10-15 percig, amíg enyhén meg nem puhulnak.

Közben készítsd el a quinoás tölteléket:

  1. Hevíts fel egy tapadásmentes serpenyőt, önts bele egy kis tamari szószt, egy kevés juharsziruppal, majd mehet bele a hagyma, a sárgarépa, a kömény, a füstölt paprika, a cayenne paprika és a fahéj.  Időnként megkeverve pirítsd közepes lángon. Szükség szerint adj hozzá vizet, hogy a zöldségek le ne égjenek.
  2. Ezután öntsd hozzá a darabolt paradicsomot, a zöldségalaplét és a főtt quinoát. Ízesítsd sóval és borssal, tegyél rá fedőt és vedd kisebbre a lángot. Párold 10-12 percig, míg a quinoa fel nem szívja a nagyja vizet. Időnként kevergesd meg. Nem gond, ha a quinoa nem teljesen fő meg, mert a sütőben készre sül.
  3. Vedd le a tűzről, keverd hozzá a leszűrt és átmosott csicseriborsót és a petrezselyem nagy részét.

Mehet a töltögetés:

  1. Az elősütött padlizsánokat vedd ki a sütőből, kanalazd rá a quinoás keveréket, és tedd vissza sülni kb. 15-20 percig (szükség esetén kicsit tovább).

Amíg sülnek a padlizsánjaid, készítsd el a joghurtos keveréket.

  1. Egy kis tálkában keverd össze a szójajoghurtot a citromlevével, sózd, borsozd, plus ízlés szerint tegyél bele fokhagymaport.
  2. Miután elkészültek a padlizsánok, kanalazz rá a citromos joghurtkeverékből, szórj rá szezámmagot, díszítsd friss snidlinggel.

Tárolás:
Miután kihűlt, tedd a hűtőbe. Körülbelül 2 napig is eláll.

Tippek:

  1. Akár a kikanalazott padlizsánt is hozzápiríthatod a töltelékhez, de akkor figyelj rá, hogy kevesebb csicseriborsót és sárgarépát tegyél hozzá.
  2. Ha szeretnéd, hogy vaskosabb, krémesebb legyen a joghurtos önteted, tegyél hozzá 1 evőkanál tahinit.
  3. Hogy még pikánsabb legyen, keverj mazsolát vagy apróra vágott datolyát a töltelékbe.

Csicseriborsó

980 Ft/kg
Közkedvelt hüvelyes a csicseriborsó pl. Indiában, Afrikában, de hazánkban inkább a reformtáplálkozás népszerű alapanyaga. A vegánok számára egyszerűen kötelező, hiszen az egyik legjobb növényi fehérjeforrás. Kedvező ára mellett tápértéke kiemelkedő, felhasználása sokoldalú, emiatt egy igazán jó élelmiszerként tekintünk rá.
kg
Akció!

Padlizsán

1.090 Ft/kg
Magyar termék
kg

Citrom

970 Ft/kg
Import termék. A citrom héjának fogyasztása nem javasolt.
kg

Új Fokhagyma (kg)

2.040 Ft/kg
Magyar termék
kg

Vöröshagyma

320 Ft/kg
Magyar termék.
kg