Növényi fehérjeforrás – mennyi az annyi?
Oszd meg másokkal is!

Hogy jobb-e a növényi fehérje, mint az állati fehérje?

Igen, minden szempontból.

Az állati eredetű fehérjéket lassabban bontja le a szervezetünk, mint a növényi eredetűeket. Nagy részük a bél falára tapad, majd rothadásnak indul.  Így a bélrendszerben, de akár az egész szervezetben, elszaporodnak az élesztőgombák (pl. a candida albicans). Ez bizony hosszú távon akár komolyabb problémák kialakulásához (pl. vastagbél rák) is vezethet.

Habár a húsfélék közvetlenül nem váltanak ki allergiás reakciókat, a bennük található kémiai vegyületek és származékok gyengítik az immunrendszert, ellentétben a növényi eredetű táplálékokkal. A túlzott állati fehérje fogyasztása növeli a szívbetegségek kockázatát, közrejátszik az érelmeszesedés, a magas vérnyomás, a reumás megbetegedések kialakulásában. Nem is beszélve az elhízásról és a cukorbetegségről.

  1. Mennyi fehérjét vigyél a szervezetedbe, ha növényi étrenden vagy?

    Normális esetben ugyanannyit, mint bármely más étrendnél.

    És itt jön az érdekesség.
    Igazából nem is a fehérjehiány, mint inkább a túlzott bevitel miatt kéne aggódjunk.
    Szerencsére az, aki növényi étrenden van, ettől kevésbé kell tartania. Mondhatni, kiegyensúlyozott táplálkozással pont, hogy normális mennyiséget vesz magához.

    A civilizált ember az ajánlott fehérje mennyiség 1,5-2-szeresét fogyasztja el. Ennyit a test már nem képes kiválasztani, tehát valamilyen formában kénytelen elraktározni a szövetekben.

    Ha egészségesen és kiegyensúlyozottan táplálkozol – naponta fogyasztasz gyümölcsöket, zöldségeket, gabonákat, hüvelyeseket, diót és magvakat –, egyáltalán nem kell attól tartanod, hogy nem fogyasztasz elég fehérjét.

Lássuk a legfőbb növényi eredetű fehérjeforrásokat:

Babfélék

Tudtad, hogy a babnak közel 1300 fajtája létezik?
Rendkívül egészséges, rostban gazdag, az egyik legjobb növényi fehérjeforrás.

Tipp: csempéssz főtt babot a reggeli turmixodba!

  • borsó: 16.3 g / csésze
  • csicseriborsó: 10.7 g / csésze
  • fejtett bab: 10.8 g / csésze
  • fekete bab: 15.2 g / csésze
  • lencse: 17.9 g / csésze
  • tempeh: 19.9 g / 100 g
  • tofu: 29.3 g / blokk

Receptajánló: csillagánizsos-narancsos csokigolyó (nyers vegán)

Bizony, a zöldségek is bőven tartalmaznak fehérjét.
Lássuk csak!

  • brokkoli: 2.6 g / csésze
  • burgonyapüré: 3.9 g / csésze
  • cékla: 4.6 g / csésze
  • cukkini: 1.8 g / csésze
  • édesburgonya: 5.1 g / csésze
  • gomba: 3 g / csésze
  • karfiol: 2.1 g / csésze
  • kelbimbó: 3 g / csésze
  • kukorica: 3.8 g / csésze
  • leveleszöldek: 2 g / csésze
  • okra: 3.6 g / csésze
  • torma: 2.8 g / csésze
  • spárga: 2.9 g / csésze
  • sütőtök: 2.7 g / csésze

Receptajánló: https://lujzie.hu/gerslis-sutotok-kelbimboval-novenyi-cheddar-sajttal/

Diófélék és magvak

A diófélék és a magvak is tartalmaznak fehérjét, emellett egészséges zsírokban is bővelkednek, melyek döntő fontosságúak egyes vitaminok felszívódása szempontjából.

Tipp: szórj néhány diót a salátádra, tegyél egy evőkanál lenmagot a reggeli turmixodba!

  • brazil dió: 1.2 g / csésze
  • dió: 1 g
  • kendermag: 2.5 g
  • kesudió: 1.5 g / csésze
  • lenmag: 1.3 g / csésze
  • mandula: 0.6 g / csésze
  • mogyoró: 1.3 g
  • napraforgómag: 1.8 g
  • pisztácia: 1.5 g
  • szezámmag: 1.6 g
  • tökmag: 2.2 g

Receptajánló: áfonyás sajttorta (nyers vegán)

Gabonafélék

A quinoa és a zab a gabonák királya és királynője.
A zab mindennapos fogyasztása nemcsak a karcsúsodásban segít, de a szívnek és a bélnek is jót tesz.

Tipp: Készíts reggeli kását belőlük, turbózd fel gyümölcsökkel és magvakkal!

  • árpa: 5.4 g / csésze
  • barna rizs: 5.5 g / csésze
  • hajdina: 5.7 g / csésze
  • köles: 6.1 g / csésze
  • quinoa: 8.1 g / csésze
  • vadrizs: 6.5 g
  • zab: 11 g / csésze

Receptajánló: immunerősítő kókuszos-krémes gombaleves quinoával

Összefoglalva:

  1. A növényi fehérje minden szempontból jobb, mint az állati fehérje.
  2. Tudatos, megfelelően összeválogatott étrenddel könnyedén komplett fehérjét nyerhetünk.
  3. Egy felnőtt ajánlott napi fehérje szükséglete: 40-50 g.
  4. Növényi étrend mellett nem leszel fehérjehiányos. A fehérjefelesleg viszont komoly problémákat okozhat (ez a jelenség az állati eredetű táplálkozásnál jellemző).