Merülj el a teák világában!
Oszd meg másokkal is!

Vannak országok, ahol a tea készítése, fogyasztása igazi rituálé. Mi nem szentelünk a tea készítésének túl nagy figyelmet, pedig megérdemelné :). A gondosan válogatott tealevelek, apró szárított gyümölcsök varázslatos ízét leginkább akkor tudjuk kiélvezni, ha azt odafigyelve készítjük, elvonulva fogyasztjuk, miközben csak magunkra figyelünk.

A teát eredetileg orvosságként használták és mint gyógynövény került be először napi italaink közé. Az egyik történet szerint Buddha fedezte fel a teát, midőn egy napon a kertben meditálva egy tealevél hullott csészéjébe.

A tea – amellett, hogy igen népszerű ital és egyes kultúrák szerves hozzátartozója – az egészségre is számos jótékony hatással bír. A teának az antioxidáns hatása mellett fertőtlenítő, antibakteriális hatása is van a benne található katekinek jelenlétének köszönhetően.

A teafogyasztás mind állatkísérletekben, mind betegek bevonásával végzett kutatásokban gátolta a rákmegelőző állapotok valódi rosszindulatú daganattá való kialakulásának folyamatát.

Egy vizsgálat szerint azon személyek között, akik napi 3,75 dl teánál többet fogyasztottak, alacsonyabb volt a kardiovaszkuláris betegségek előfordulása.

A tea csökkenti a stresszhormon szintjét és segít relaxálni is. A fekete teában megtalálható aminosavakról kimutatták, hogy elősegítik az alfa hullámok termelését. Ezek a hullámok lassítják le a pulzusod, segítenek nyugodttá válni és javítják a tanulási, koncentrációs és memorizálási sebességed.

A teának fertőtlenítő, antibakteriális hatása is van a benne található katekinek jelenétének köszönhetően. Ennek eredménye, hogy a szájüregben gátolja a fogszuvasodást okozó baktériumok elszaporodását, így a csíraszám visszaszorításával csökken a fogszuvasodás előfordulása, valamint annak mértéke is. Emellett a katekinek védelmet nyújthatnak az emésztőrendszeri fertőzések egy része ellen.

Teázásra fel :)!