Egyetlen vegánként a családban – 5 tipp, hogy befogadóbbá tedd szeretteidet
Oszd meg másokkal is!

Ha a családban netán egymagad vagy növényi étrenden, jogosan merülhet fel a kérdés; a mindennapokban hogyan kivitelezhető ésszerűen és nehézségek nélkül a főzés?
A megoldás nem is olyan ördöngős, mint amilyennek elsőre gondolnánk.

Mindenesetre azzal, hogy növényi étrendre váltottál, a többiekkel máris jót tettél; még több zöldség, gyümölcs és értékes gabonaféle kerül a tányérjukra.

5 tipp, hogy ne a konyhában töltsd az egész napodat, és elfogadóvá, nyitottá tedd a családodat:

  1. Ha tehetitek, intézzétek együtt a bevásárlást.

Az biztos, hogy a férfiak számára ez egy kényes pont, ám ha sikerül elérni, hogy a heti menüt együtt tervezzétek meg, talán a kedve is megjön menetközben. Az előre tervezett bevásárlás azért is nagyszerű, mert így főzéskor nem kell azon golyózni, ki, mit, hogyan? Amikor az asztalra kerülnek a bevásárlás során felfedezett új alapanyagok, már nem fognak úgy nézni rád, mintha épp akkor érkeztél volna a Marsról.

  1. Készítsd el az alapokat nagyjából úgy, ahogy eddig is tetted.

Ez általában valamilyen gabonaféle, zöldségféle, majd ízlés szerint egészítsd ki az ételt a személyes igények szerinti fehérjével. Köretnek ne csak a rizsfélékben, burgonyában gondolkodj, keverd egyéb egészséges gabonafélével; quinoa, amaránt, köles, árpa…). Ha magadnak babot, lencsét, gombát vagy valamilyen zöldség ropogóst készítesz, kínáld meg őket! Ízlett nekik, kértek belőle? Máris többet fogyasztottak értékes, tápanyagokban gazdag növényi ételekből. Nem kell tehát két teljesen eltérő menüben gondolkodnod. Ha ugyanazt a köretet – persze felturbózva – készíted el mindannyiótoknak, sok időt spórolhatsz meg a konyhában.

  1. Ne erőltesd a környezetedre az új étrendet, amit magadnak választottál.

Mindannyian különböző háttérrel rendelkezünk; eltérő nevelést kapunk, másként szocializálódunk, akár különböző kultúrából érkezünk. Ha szeretnéd, hogy a partnered, a családod elfogadja azt, hogy kizárólag növényi étrenden vagy, avasd be őket! Oszd meg velük, miért döntöttél így, miért fontos ez neked. Hogy érzed magad a bőrödben, eddig milyen pozitív változásokat tapasztaltál. Gondolkodj az ő fejükkel! Ha folyton nyaggatnának, gúnyolódnának veled, vajon te nyitott lennél a változtatásra? Nem hiszem.

  1. Türelem, türelem, türelem.

Időbe telik az új szokások kialakítása. Akadnak kivételek, de lássuk be, a legtöbb ember nem vált egyik napról a másikra. Tudd, hogy egy-egy bevett dolog megreformálása akár évekbe is telhet. Szerencsésebb helyzetben néhány hónap is elég. Idővel mindenképp könnyebb lesz. A lényeg, hogy légy megértő, segítőkész, és kitartóan, kreatívan vesd be újabbnál újabb ötleteidet. Nyilván lesz olyan is, hogy megkóstolják a kölesből készített ’túrógombócodat’, de elsőre nem ízlik nekik. Ilyenkor ne sértődj meg, ne haragudj rájuk! Lesz olyan étel, amit hamarabb befogadnak, és legközelebb már kínálni sem kell őket.

  1. Bátorítsd őket, próbáljanak ki új ízeket!

Elég nagy kihívás, ha egy tipikus „húst-krumplival” partnered van (itt direkt nem családot írok, mert ha te eddig is változatosan étkeztél, vélhetően a család többi részére is hatással voltál). Visszakanyarodva a hús-krumpli kombóhoz; bár valószínűleg a partnered továbbra is ragaszkodik hozzá, hogy minden étkezésnél legyen hús a tányérján, keltsd fel az érdeklődését azzal, hogy ha már együtt fedeztétek fel az új alapanyagokat, milyen szuper lenne, ha együtt is próbálnátok ki. Kezdd kevésbé extrém összetevőkkel, változatokkal. Rizs helyett készíts kölest, amarántot vagy quinoát. A krumpli mellé tegyél édesburgonyát. Keverj karfiolt, növényi sajtot a krumplipürébe. Készítsd növényi tejjel. Cseréld le a tojásos tésztát teljes kiőrlésű vagy tönköly tésztára. Később akár a spenótos, babos változatokkal is próbálkozhatsz. Bundás kenyeret is készíthetsz tojás nélkül (keverj el darált vöröslencsét vagy csicseri lisztet egy kis fekete sóval, kurkumával, borssal, önts hozzá egy kis növényi tejet). A lényeg, hogy haladj apránként; először egy-két összetevőt cserélj le a receptben, aztán kísérletezhetsz extrémebb ételekkel (lásd. avokádóból, cukkiniből készített csokis pohárkrém, kesudióból készített sajtszósz). Minél gyakrabban kóstolják bizonyos ételek növényi változatát vagy ismernek meg új alapanyagokat, annál befogadóbbak lesznek, és hiszed vagy sem, egy idő után az ízlelőbimbójuk is másként reagál.