Méregtelentés életmódváltással – 9 tipp
Oszd meg másokkal is!

Itt a tavasz, és ahogy az időjárás változik, ugyanúgy a testünk is bizonyos átalakuláson megy keresztül.
Vannak, akik könnyebben, míg mások nehezebben viselik.

Egyesek tudatosan változtatnak az étkezési szokásaikon, így számukra fokozatos és talán kevésbé „fájdalmas” ez a folyamat.
Ilyenkor gyakran levertnek, fáradtnak érezhetjük magunkat. Erre a legjobb megoldás, ha odafigyelünk a testünk jelzéseire. Elhagyjuk a nehezebb ételeket, helyette jóval több friss zöldséget és gyümölcsöt fogyasztunk. Ezáltal nem csak, hogy energikusabbak, élénkebbek leszünk, de bizonyos méreganyagoktól is megszabadulhatunk.
Télen az emberi szervezet több energiát igényel, ez az oka annak, hogy ilyenkor jobban kívánjuk a zsírosabb, fűszeresebb ételeket. A tavaszi napsütés meghozza a kedvünket, hogy aktívabbak legyünk, többet mozogjunk, így néhány fölösleges kilótól is könnyebben megszabadulhatunk.

Szükséges-e a léböjtkúra?

Vannak, akik nem foglalkoznak a méregtelenítéssel, mások egyenesen ellenzik, és persze ott van az a tábor, akik kifejezetten hasznosnak tartják.
Ha meghalljuk a méregtelenítés szót, elsőként a léböjktkúra jut az eszünkbe. Gyakorlói ilyenkor napokig, hetekig nem fogyasztanak szilárd táplálékot.
Ahogy más területen, úgy a méregtelenítés kapcsán sem tartom jó ötletnek a végletes megoldásokat. Mindig van valami buktatója. Ha nem ésszel csináljuk, annak bizony az egészségünk issza meg a levét.

Szervezetünk képes arra, hogy normál körülmények között elvégezze a méregtelenítést, nem kell hozzá drasztikus beavatkozás. Anélkül is megtisztíthatjuk, hogy az összes szilárd táplálékot kiiktatnánk az étrendünkből.
A méregtelenítési folyamatban két fő szervünknek is fontos szerepe van.
Az egyik a májunk, amely enzimei segítségével átalakítja a toxinokat, a méreganyagok vízoldékonyak lesznek, és a vesén keresztül kiürülnek. Májunk a szervezetbe bekerült anyagok egy részét átalakítja, az epében kiválasztja, végül a felesleges anyagok a bélcsatornán át távoznak.
A másik fontos szervünk a vesénk – egész pontosan veséink –,  melyeknek a folyadék kiválasztásán túl számos feladatuk van: eltávolítják a szervezetünkből az anyagcsere során keletkező salakanyagokat, szabályozzák a testünkben lévő folyadék és só egyensúlyát, mennyiségét. Biztosítják, hogy a test zavartalan működéshez szükséges, főleg a táplálékból származó ásványi anyagok (pl. nátrium, kálium, kalcium és foszfor) megfelelő mennyiségben maradjanak a szervezetben, a felesleget pedig kiürítik a vizelettel.

Drasztikus léböjtkúra helyett életmódváltás – 9 tipp

  1. Az emberek többsége nem iszik elegendő folyadékot. Igyunk hát többet! Mégpedig tiszta vizet, gyógyteát. A cukros üdítőket és gyümölcsleveket jobb elfelejteni.
  2. Az ellenőrzött minősítésű gyógyteák nem csak, hogy finomak, de hasznosak is a szervezet számára. Mindegyiknek megvan a maga funkciója; melyiket, mikor és hogyan fogyasszuk.
  3. Méregtelenítés idején – sőt, lehetőleg mindenkor – kerüljük a húsfogyasztást. Egyrészt hihetetlenül sok időbe telik, míg megemésztjük, másrészt tele van hormonokkal, ami plusz méreganyagot jelent a szervezetünk számára.
  4. Ne fogyasszunk tejterméket és búzaféléket.
  5. Hagyjuk el a feldolgozott élelmiszereket, kész- és félkész, cukros- és „rossz” zsírokkal telepakolt ételeket.
  6. Legyünk aktívabbak! A káros anyagok távozásában a testmozgásnak is jelentős szerepe van. Sportoljunk, de közben pihenjünk eleget, figyeljünk önmagunkra, hisz minden külső változás belül kezdődik el.
  7. A fürdés előtti száraz masszázs kiváló hatással van az anyagcserére, serkenti a vérkeringést, fokozva a mérgek távozását a szervezetből.
  8. Reggelente fogmosás előtt alkalmazzunk olajos szájfertőtlenítést. A lepedék eltávolítása, az enyhe masszírozás serkenti az emésztőszervek működését.
  9. Pihenjünk, lazítsunk, kerüljük a stresszt. Ezáltal az energiáink nagy részét a méregtelenítési folyamatokra összpontosíthatjuk.

A leghatásosabb módszer tehát a teljes életmódváltás.
Aki odafigyel a táplálkozásra – lehetőleg teljes értékű növényi étrenden van –, mellőzi a gyógyszereket, a dohányzást, az alkoholt, rendszeresen mozog, gyakran van friss és tiszta a levegőn, kiiktatja az étrendjéből a feldolgozott, tartósított élelmiszereket és stresszmentes az élete, annak valószínűleg sohasem lesz szüksége méregtelenítésre.
Tartsuk észben, hogy helytelen életmód mellett egy-egy rövidebb diéta vagy testtisztítás képtelen jó eredménnyel és hosszú távon tehermentesíteni a szervezetünket.

Próbáld ki Lujzie zöldturmix tál receptjét:

zöldturmix tál quinoával, áfonyával